یکشنبه ,۲ اردیبهشت ۱۳۹۷ :: Sunday ,22 April 2018

تغذیه/ حقایق تغذیه‌ای در مورد «مرزه»

تغذیه/ حقایق تغذیه‌ای در مورد «مرزه»
تغذیه/ حقایق تغذیه‌ای در مورد «مرزه»

مجله سلامت/ گیاه خوشبو و خوش طعم مرزه یکی از گیاهان محبوبی است که به طور گسترده در غذاهای اروپایی و آمریکای شرقی به کار گرفته می‌شود. از لحاظ گیاه شناسی، این گیاه سالانه، متعلق به خانواده‌ی نعناع بوده و از لحاظ علمی نیز به عنوان Satureja hortensis شناخته شده است.

این گیاه به شرایط آب و هوایی مختلف بسیار مقاوم است و برای رشد خود به نور خورشید نیازمند می‌باشد. ارتفاع این گیاه به طور تقریبی به ۴۰ تا ۶۰ سانتی متر می‌رسد. این گیاه دارای برگ‌های نرم و سبز تیره‌ای است که گل‌های بنفش کوچک می‌دهد. مرزه‌ی زمستانی نیز دارای مشخصه‌ی رشد یکسانی با مرزه‌ی تابستانی است با اینحال این گیاه دارای ساقه‌های چوبی سختی است. معمولا گونه‌های وحشی مختلفی در مورد مرزه وجود دارد. گیاهی به نام Satureja douglasii یکی از این گونه‌ها است که در نواحی آلاسکا و کالیفرنیا به عنوان دمنوش گیاهی مورد استفاده قرار می‌گیرد. گیاه Satureja thymbra نیز یکی دیگر از گونه‌های وحشی است که در کشورهای خاور میانه و مدیترانه یافت می‌شود و از آن برای ساخت روغن گیاهی استفاده می‌شود.

خواص مرزه برای سلامتی:
برگ مرزه و شاخه‌های آن دارای ترکیبات شیمیایی با کیفیت بالا هستند که دارای خاصیت آنتی اکسیدانی می‌باشند. این ترکیبات همچنین از بروز بیماری‌ها پیشگیری کرده و باعث افزایش سلامت کلی بدن می‌‌شود. علاوه بر این، فیبر موجود در این گیاه به کاهش LDL یا کلسترول بد خون کمک می‌کند ، در حالیکه کلسترول خوب خون یا همان HDL را افزایش خواهد داد.
برگ‌های مرزه دارای فنول‌های روغنی ضروری فراری همچون تیمول و کارواکرول است. همچنین ترکیباتی همچون لینالول، کامفن، کاریوفیلن و دیگر ترپنوئیدها نیز در آن یافت می‌شود.
تیمول یکی از مهم‌ترین روغن‌های ضروری است که خاصیت ضد قارچی و ضد عفونی آن از لحاظ علمی ثابت شده است.
علاوه بر موارد ذکر شده، ترکیبات فنولی دیگر همچون کارواکرول در مرزه از رشد باکتر‌ی‌های مختلف هچون coli و باسیلوس سرئوس جلوگیری می‌کند. کارواکرول، بنابراین ، به عنوان افزودنی غذایی سالم برای خواص ضد باکتریایی آن استفاده می‌شود. این ماده همچنین طعم تند و بی نظیری به مرزه می‌بخشد.
مرزه منبع بسیار عالی از مواد معدنی و ویتامین‌هاست که برای سلامت کلی بدن مفید وموثر است.برگ‌ها و شاخه‌های آن منبع بسیار غنی از پتاسیم، آهن، کلسیم، منیزیم، منگنز، روی و سلنیم می‌باشد. پتاسیم یکی از مهم‌ترین ترکیبات سلولی است و به کنترل ضربان قلب و فشار خون کمک می‌کند. منگنز نیز توسط بدن به عنوان یک کوفاکتور برای آنزیم‌های آنتی اکسیدان عمل می‌کند. آهن برای ساخت گلبول‌های قرمز خون ضروری است.
این گیاه همچنین منبع غنی از ویتامین‌های مهمی همچون گروه B کمپلکس ، ویتامین A ، ویتامین C ، نیاسین، تیامین و پیرودوکسین است.
مرزه خشک ۱.۸۱۰ میلی گرم از ویتامین B6 را تامین می‌کند. پیریدوکسین نیز سطح GABA ( تسکین دهنده انتقال دهنده عصبی) در مغز را بالا نگه می‌دارد و در نتیجه استرس را کاهش می‌دهد.
ویتامین C به بدن کمک می‌کند در برابر عومل عفونی مبارزه کند و سطح رادیکال‌های آزاد و مضر در بدن را کاهش دهد.
ویتامین A یک ویتامین محلول در چربی و آنتی اکسیدان است که برای حفظ سلامت غشاهای مخاطی و پوست سالم و همچنین برای بینایی ضروری است.مصرف موادی که سرشار از ویتامین A هستند برای محافظت از ریه‌ها و پیشگیری از سرطان مجاری تنفسی بسیار مهم است.
مرزه خشک حاوی سطح بسیار خوبی از ویتامین‌ها و مواد معدنی است. تنها ۱۰۰ گرم از مرزه خشک می‌تواند ارزش تغذیه‌ای زیر را به همراه داشته باشد:

۱۲۰ درصد فیبر
۲۵ درصد نیاسین
۱۳۰ درصد ویتامین B6
۸۳ درصد ویتامین C
۱۷۷ درصد ویتامین A
۴۷۴ درصد آهن
۲۱۰ درصد کلسیم
۹۴ درصد منیزیم
۲۶ درصد منگنز
بدون کلسترول
انتخاب و ذخیره سازی:
هر دو شکل تازه و خشک شده‌ی گیاه مرزه در فروشگاه‌ها یافت می‌شود. برگ‌های تازه و شاخه‌های آن برای پخت و پز در طول فصل‌های مختلف سال مورد استفاده قرار می‌گیرد. شما می‌توانید برای خشک کردن مرزه، برگ‌ها و شاخه‌های آن را روی یک سطح تمیز پهن کنید و در دمای اتاق قرار دهید. برگ‌های خشک شده باید از ساقه جدا شود و سپس در یک شیشه‌ی تمیز و بدون هوا و در هوای خنک، تاریک و خشک نگه‌داری گردد.

کاربردهای درمانی:
گیاه مرزه حاوی روغن‌های ضروری است است که خاصیت آنتی باکتریایی و ضد قارچی دارند.
همانند آویشن، مرزه نیز برای غرغره کردن گلو مورد استفاده قرار می‌گیرد. اینکار باعث تسکین درد گلو شده و نشانه‌های برونشیت را کاهش می‌دهد.
اجزای تشکیل‌دهنده این گیاه ، به خصوص شاخه گل، دارای خاصیت ضد عفونی ، ضد نفخ ، خلط ‌آور و ضد روماتیسمی ( درد مفاصل را تسکین می دهد ) است.



همراهان عزیز، آخرین خبر را بر روی بسترهای زیر دنبال کنید:
آخرین خبر در تلگرام
https://t.me/akharinkhabar
آخرین خبر در ویسپی
http://wispi.me/channel/akharinkhabar
آخرین خبر در سروش
http://sapp.ir/akharinkhabar
آخرین خبر در گپ
https://gap.im/akharinkhabarمنبع: مجله سلامت

برای مشاهده اخبار مشابه با عنوان "تغذیه/ حقایق تغذیه‌ای در مورد «مرزه»" کلیک کنید.

گزارش تخلف

تمامی مطالب از سایت های مجاز فارسی و ایرانی تهیه و جمع آوری شده است، در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق صفحه گزارش تخلف اطلاع دهید.

جدیدترین اخبار

داغ ترین اخبار

  • سرنوشت مامور خاطی گشت ارشاد

    تابناک/ عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با اشاره به ویدئوی پخش شده درباره ضرب و شتم یک زن توسط مامور انتظامی گفت: من با ناجا درباره قضیه پیش آمده صحبت...

  • فیلمی از واکنش پلیس به توهین خانمی که کشف حجاب کرد

    آخرین خبر/ به تازگی ویدئویی در فضایی مجازی دست به دست می‌شود که توهین وقیحانه خانم کشف حجاب کرده را به یک مامور پلیس نشان می‌دهد. به تازگی...

  • غذای ملل/ فست فود محبوب فرانسوی ها در خانه شما

    آلامتو/ «ساندویچ فرانسوی گرم» چی لازم دارم: نان فرانسوی بلند=1 عدد پنیر کرافت شیشه ای=4 قاشق غذاخوری مایونز=2 قاشق غذاخوری سس خردل=کمی سس...

  • منع کسپرسکی از تبلیغات در توییتر به بهانه همکاری با دولت روسیه

    دیجیاتو/ در حالی که چند ماه قبل دونالد ترامپ استفاده از محصولات کمپانی کسپرسکی را در ادارات دولتی آمریکا ممنوع اعلام کرد، اکنون توییتر نیز...

  • بازیکنی که شفر برایش سنگ تمام گذاشت

    آخرین خبر/ شفر روز گذشته در کنفرانس مطبوعاتی خود برای دو بازیکن سنگ تمام گذاشت که یکی از آنها امید ابراهیمی بود. سرمربی آلمانی استقلال تا...

  • ملیکاو ماتینا

    عکاس خونه/ ارسالی از دخترهای گل بابا "مخاطبان گرامی آخرین خبر؛ برای ارسال تصاویر؛ لطفا در صفحه عکاسخونه؛ آیکون دوربین در بالای صفحه را انتخاب...

  • تغذیه/ حساسیت غذایی یا حساسیت به غذا؟

    سیناپرس/ به گفته کارشناسان، دو مقوله حساسیت غذایی و حساسیت به غذا با یکدیگر متفاوت بوده و اگرچه حساسیت به غذا منجر به بروز مشکلات گوارشی می‌شود...

  • مینی های بازار ایران را بشناسید

    برترین ها/ بازگشت یک برند خاطره انگیز؛ بعضی خودروها می آیند و می روند، بدون آن که نام و خاطره ای از خود به جای بگذارند. بعضی دیگر در خاطره ها می...

  • اولتیماتوم استاندارد به خودروسازان

    تسنیم/ رئیس سازمان ملی استاندارد گفت:با توجه به برنامه ریزی در شورای سیاستگذاری خودرو، استانداردهای خودرو از اول تیر۹۷ به ۶۳ استاندارد و از اول...

  • قاسم

    عکاس خونه/ ارسالی از فاطمه ومهسا "مخاطبان گرامی آخرین خبر؛ برای ارسال تصاویر؛ لطفا در صفحه عکاسخونه؛ آیکون دوربین در بالای صفحه را انتخاب...

جستجو های تصادفی اخبار